Voor wie zich ergert aan de weinige functies van de boordcomputer in de eigen auto, heeft de Duitse startup “PACE Telematics” een gaaf alternatief bedacht. Met de PACE OBD-2-connector kan bijna elke voertuigeigenaar veel diensten met toegevoegde waarde aan zijn auto toevoegen. Dit varieert van de analyse aan boord van de auto tot het automatische logboek, dat zelfs door de Belastingdienst wordt erkend. “Tuningblog.eu” heeft het direct getest. Dat voertuigen steeds slimmer worden is zeker geen nieuws. Dit geldt echter alleen voor huidige voertuigen en nieuwe releases. Maar het kan ook anders, namelijk met de PACE-stekker. PACE streeft ernaar om in de toekomst 140 miljoen auto’s en zelfs kleine vrachtwagens slimmer te maken. Maar hoeveel kost het allemaal? Met slechts 120 euro ben je er al. In ruil daarvoor krijg je een stekker van bijna 5 cm breed en 3 cm hoog voor de OBD-2 interface (“alleen” voor OBD-2).
Vanaf (sinds) 1 januari 2023 wordt de productie en verkoop van de PACE Link stopgezet
Door het zeer compacte ontwerp, dat nauwelijks groter is dan de OBD-2 aansluiting, zit de stekker niet in de weg. Ook het instellen van de app en het verbinden met de hardware is geheel eenvoudig en binnen enkele minuten voltooid. Vooral de meegeleverde mobiele telefoonhouder maakt het systeem zeer comfortabel. De afkorting OBD staat overigens voor ‘on-board diagnose’. Bij de meeste auto's bevindt deze poort zich onder het stuur. Het mooie hiervan is dat het een wereldwijd gestandaardiseerd systeem is dat door werkplaatsen wordt gebruikt om foutcodes uit te lezen. PACE doet eigenlijk niets anders, alleen niet voor de werkplaats, maar voor de voertuigeigenaar. Een ander hoogtepunt is dat de stekker de voertuiggegevens in realtime opslaat en via Bluetooth LE rechtstreeks naar de smartphone verzendt. Dit betekent dat elke gasexplosie, hoe kort ook, realtime op uw mobiele telefoon te volgen is. De gratis app evalueert de ontvangen gegevens razendsnel en vult deze aan met informatie van internet. Resultaat: De gebruiker krijgt veel informatie over zijn auto en ook over zijn eigen rijgedrag.
gratis APP voor IOS & Android
[the_ad id=”128325″]En waarom heb je dit nodig? PACE wil autorijden makkelijker, minder stressvol en veiliger maken. Terwijl je rijdt, kun je bijna zien hoe de auto het doet. De prestatiemonitor toont zaken als motorbelasting of turbodruk. U wordt zelfs geïnformeerd over de koelwatertemperatuur en accuspanning. Zoals vaak het geval is bij de standaard boordcomputer worden het brandstofverbruik, de snelheid of de gekozen versnelling weergegeven. Maar PACE kan nog meer! Net als bij een navigatiesysteem krijg je zelfs informatie over in welke straat je momenteel rijdt en, heel fijn voor ons, hoe snel je maximaal kunt rijden.
Mocht de auto een technisch mankement hebben, zoals een kapotte lambdasonde, dan wordt dit in de app weergegeven en kunt u de informatie direct doorgeven aan de monteur als u de werkplaats bezoekt. De app toont niet alleen een korte notitie, maar ook een uitgebreide uitleg. In het beste geval kan dit betekenen dat de werkplaats minder moeite heeft om de storing te vinden, wat uiteindelijk op de factuur wordt vermeld, of dat u zelfs het geluk heeft de storing zelf te kunnen verhelpen. Handige functies zoals een tankstationzoeker, een brandstofbesparingstrainer, het volgen van de benzinekosten of een verkeersmonitor zijn ook aan boord. Een andere handige gimmick is de Find My Car-functie, waarmee je de auto kunt vinden via je smartphone. Precies dat hadden we onlangs nodig toen onze Golf niet te vinden was in een enorme parkeergarage in het centrum van Dortmund. Ook voor ons als bedrijf is het een voordeel dat zakenmensen en zelfstandigen gebruik kunnen maken van een logboekfunctie waarmee samenvattingen van reizen worden bijgehouden die voldoen aan de belastingdienst. De PACE-app registreert automatisch elke route zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Dit alles kan vervolgens worden gecategoriseerd en voorzien van informatie. Uiteindelijk kan alles via PDF worden verzonden. Uiteraard is er ook op het gebied van de veiligheid goed over het geheel nagedacht. Tijdens het rijden is er minder informatie beschikbaar dan wanneer we stilstaan, maar dit “begrepen” we pas na een tijdje en het zorgde dus voor wat verwarring. Als PACE echter al enige tijd in het voertuig wordt gebruikt en de bediening vertrouwd is, wordt het gebruik een tweede natuur en vereist er geen verdere actie.
alleen het belangrijkste tijdens de reis...
De app activeert zichzelf en alle opnames draaien op de achtergrond. Het systeem biedt nog een pluspunt op het gebied van veiligheid: met behulp van eCall biedt de app een automatisch noodoproepsysteem dat automatisch contact opneemt met een callcenter als er hulp nodig is. Een handige veiligheidsfunctie die vanaf 31 maart 2018 in alle nieuwe auto’s moet worden geïnstalleerd. Een van de functies, zoals de noodoproepfunctie, konden we natuurlijk niet testen - “Gelukkig”. We willen PACE de komende maanden blijven testen en vooral de logboekfunctie zal zeer nuttig zijn. Als u precies de hierboven genoemde functies voor uw voertuig zoekt, heeft u bij PACE precies het juiste hulpmiddel gevonden. Geïnteresseerd raken?
Gevaar.
Er zijn compatibiliteitsproblemen met individuele voertuigen.
Ik rijd een SL 350 uit 2003 die, volgens de controle op de PACE-homepage, compatibel is
is.
Maar feit is dat de app tijdens het rijden en elke keer na een paar minuten stopt
de smartphone moet worden uitgeschakeld en opnieuw worden ingeschakeld.
De ondersteuning laat veel te wensen over. Geen bevredigende antwoorden, de schuld ligt bij jou
mijn voertuig dat niet geschikt is voor OB2. Haha.
Ik ben enigszins teleurgesteld en beveel de drie aangeboden aan iedereen die geïnteresseerd is aan
Dagen testfase om te gebruiken