De Duitse auto-industrie verkeert al enkele jaren in een crisis. De situatie bij Volkswagen AG is precair. De bedrijfs-CAO werd beëindigd en fabriekssluitingen werden besproken.
De verkoopcijfers in de Duitse auto-industrie dalen, vooral voor elektrische voertuigen. Dit leidt tot krimpende winsten. De Volkswagen Groep kende in het derde kwartaal van 2024 een scherpe winstdaling. Ook de concurrentie uit het buitenland heeft invloed op de gespannen situatie in Duitsland. Niet alleen VW, maar ook Ford staat voor grote uitdagingen.
Redenen voor de onevenwichtigheid in de Duitse auto-industrie
In het derde kwartaal van 2024 rapporteerde Volkswagen een winstdaling van 63 procent. Tegenover een bedrijfswinst van 1,3 miljard euro staat een verlies van bijna vijf miljard euro, dat te wijten is aan ontwikkelings- en investeringskosten. Eén reden voor deze onevenwichtigheid is de situatie in China als afzetmarkt.
De grootste Chinese fabrikant BYD is marktleider geworden en heeft de hele VW-groep achter zich gelaten. De vraag naar gedeeltelijk elektrische voertuigen van BYD is bijzonder groot. Bijna 90 procent van de nieuwe VW-registraties heeft echter een verbrandingsmotor. Sinds de coronapandemie heeft VW jaarlijks zo’n twee miljoen auto’s minder verkocht dan voorheen.
De situatie is vergelijkbaar op de Ford-locatie in Keulen, waar grote bedragen zijn geïnvesteerd in e-mobiliteit. De groep verdient geen geld vanwege de lage vraag naar elektrische voertuigen en heeft al de volgende banenverlies aangekondigd. Michael Kellner, een economisch politicus bij de Groene Partij, spreekt over managementfouten in het licht van de situatie bij VW.
VW is te lang bij het oude gebleven en heeft nog geen betaalbare elektrische auto’s in de aanbieding. Een andere reden voor de huidige situatie is het dieselschandaal. Als gevolg van de manipulatie van de emissies heeft VW miljarden dollars aan schade geleden. Volgens Kellner is het antwoord hierop de samenwerking tussen management en ondernemingsraad om het grootste autobedrijf van Europa weer op de goede weg te krijgen.
De huidige situatie bij VW
Bij VW werden de sluiting van minstens drie fabrieken, massale banenverlies en zelfs loonsverlagingen besproken. Bij het begin van de cao-onderhandelingen waren er geen ontslagen om operationele redenen gepland. Het banenverlies moet sociaal aanvaardbaar zijn.
Het evenement vond plaats op 16 december 2024 De laatste ronde van collectieve onderhandelingen vond plaats bij VW. Na een marathononderhandeling van meer dan 70 uur kwamen VW en IG Metall overeen dat er geen operationele ontslagen of fabriekssluitingen mochten plaatsvinden. De politici zijn net zo opgelucht als de VW-werknemers.
Volgens eigen verklaringen heeft IG Metall een doorbraak bereikt in het cao-geschil met VW. De cao-partijen zijn een baangarantie tot eind 2030 overeengekomen. VW zal in deze periode nog ruim 30.000 banen schrappen, maar het banenverlies moet op een maatschappelijk aanvaardbare manier plaatsvinden.
VW en IG Metall waren het er verder over eens dat er tot 2027 geen loonsverhogingen mogen plaatsvinden. Volgens IG Metall blijft het maandloon van de werknemers onaangetast. VW eiste eerder een forfaitaire salarisverlaging van tien procent. Het verhoogde vakantiegeld dat eerder werd betaald, is echter niet meer van toepassing.
Wijzigingen voor individuele locaties
Zelfs als er geen fabrieken worden gesloten en er geen operationele ontslagen vallen, staat VW voor een uitdaging. Om hiermee om te gaan en de crisis het hoofd te bieden, zijn er veranderingen gepland voor individuele locaties:
- Wolfsburg: In Wolfsburg wordt de technische ontwikkeling gereorganiseerd. Tegen 2030 zullen ongeveer 4.000 banen verdwijnen. Alleen de CUPRA born- en ID.3-modellen worden nog steeds in Wolfsburg vervaardigd.
- Emden: De modellen ID.7 Tourer, ID.7 Sedan en ID.4 zullen na de facelift in Emden worden geproduceerd.
- Osnabrück: De T-Roc Cabrio wordt tot medio 2027 in Osnabrück geproduceerd. Er wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor alternatief gebruik van het terrein.
- Zwickau: De Audi Q4 e-tron en de Audi Q4 e-tron Sportback zullen in Zwickau blijven worden gebouwd. De autoproductie zal zich vanaf 2027 op één lijn concentreren. In het kader van de circulaire economie moeten nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld.
- Dresden: De voertuigproductie in de Transparantfabriek in Dresden stopt eind 2025. Volkswagen werkt aan alternatieven, waaronder de deelname van VW aan een concept van derden.
Zelfs als er geen fabriekssluitingen en daarmee gepaard gaande massaontslagen plaatsvinden, is het resultaat van de collectieve onderhandelingen nog steeds geen reden tot feestvieren, aldus Stephan Weil (SPD), de premier van Nedersaksen. Zelfs als de banenreductie op een sociaal aanvaardbare manier wordt uitgevoerd, wordt in Nedersaksen een duidelijke meerderheid getroffen.
Impact van mogelijke fabriekssluitingen op industrie en steden
Door collectieve onderhandelingen werden fabriekssluitingen voorkomen. De toekomst van de locatie in Dresden is echter twijfelachtig. Fabriekssluitingen zouden verstrekkende regionale gevolgen hebben. De sluiting van één enkele fabriek zou ertoe kunnen leiden dat tienduizenden werknemers hun baan verliezen.
VW is op alle locaties een belangrijke werkgever. Daarom worden ook veel andere middelen van bestaan bedreigd. Dit treft tal van leveranciers, maar ook transportbedrijven. Ook veel leveranciersposities zouden door een sluiting worden getroffen.
Ook bedrijven en sectoren die schijnbaar niets met de auto-industrie te maken hebben, zoals dienstverleners, detailhandel en restaurants, worden getroffen. De voormalige werknemers hebben geen geld. Dit heeft ook gevolgen voor steden en gemeenten omdat zij minder belastingen innen.
Er is gebrek aan geld voor investeringen in infrastructuur en sociale projecten. De ontwikkeling in de regio stagneert. Er zou sprake kunnen zijn van een uitstroom van de bevolking. Beeld- en videocredits/bron: VW/Ford/Dalle-E et al